På denna sida så finner ni svaren på de vanligaste frågorna som kan uppkomma i samband med att vi mottager nya datorer. Självklart är ni välkommen att kontakta oss om ni inte finner de svar ni söker. Lycka till.

Mac

Nedan har vi summerat vanligt förekommande frågor (FAQ).
Hittar du inte svaret på din fråga, klicka på länken nedan.

Grundläggande genomgång och material för Macanvändare.

Det viktigaste med Mac

Var vänder jag mig med frågor kring inloggningsuppgifter?

Kontakta vaktmästare eller expeditionspersonal på skolan så hjälper de dig.

Elever ska ansluta sina enheter till ”orebro-utbildning”

Hur loggar jag in på det trådlösa nätverket.

Längst upp på din skärm finns en nätverksymbol. Klicka nätverkssymbolen och en lista visas på tillgängliga nätverk. Välj önskat nätverk och ange rätt lösenord för nätverket.

Ansluta ethernetkabel.

Anslut en ethernetkabel till ethernet port på datorn. Är kabeln ansluten till nätet, väljer datorn att koppla upp sig.

Macbook air har ingen ethernet port. Det finns dock usb-tillbehör som gör en trådad anslutning möjlig. Detta medföljer inte i leveransen av datorn.

Skapa ett apple-id utan betalkort

Ansluta USB enhet/ Mata ut enhet.

För att ansluta ett usb-minne eller hårdisk så sätter du in denna i valfri usb-port. Enheten visas då i Finder i vänsterspalten under enheter.

Vill du kan du ställa in så att anslutna enheter automatiskt visas på skrivbordet. Detta görs i Finder>Inställningar>Allmänt.

Navigera i datorn

Din mac är utrustad med en styrplatta som reagerar på klickningar beroende av hur många fingrar du har på plattan.

T.ex. för att högerklicka (alternativklicka) så gör du detta genom att klicka en gång med två fingrar.

Under systeminställningar > styrplatta kan du ändra inställningarna och se hur de olika kommandona fungerar med tydliga animationer.

För mer info kring styrplattan och dess funktioner.

Hitta filer

På skärmen längst upp till höger finns ett förstoringglas(spotligt). Spotlight kan med fördel användas för att hitta program/filer/text. Spotligt söker igenom allt efter sökordet som t.ex. texter/mail/filnamn.

Full hårdisk

Alla filer som raderas läggs i papperskorgen. För att tömma papperskorgen klickar du på denna och väljer töm.

OBS! Iphoto bildprogrammet har en egen papperskorg som behöver tömmas. Detta görs genom att öppna iPhoto och alternativklicka på papperskorgen. Välj töm papperkorg.

Ta hand om din enhet

Laddning

Ladda enheten så sällan som möjligt. Ladda enheten när batteriet är tomt. För att minska batteriförbrukningen kan man bland annat dra ner ljusstyrkan på skärmen. Detta görs med knapparna F1/F2.

Ta hand om din laddare

Transport/förvaring

Förvara alltid datorn i en väska i när du går eller åker någon stans.

Lägg inte laddaren så det finns risk att denna kläms mot datorn.

Placera aldrig saker på tangentbordet.

Förvara inte datorn i samma väska dryck eller mat.

Stöld

Lämna aldrig datorn utan uppsikt då den är stöldbegärlig.

Back up

Gör back up med Time machine.

iCloud är apples egen gratistjänst för säkerhetskopiering.

Var vänder jag mig om jag har problem med min enhet.

Skulle olyckan vara framme med din dator så vänder du dig till orebrosupport@caperio.se alt. Telefon 020-233133

Var vänder jag mig med skol- och arbetsrelaterade supportärenden.

Service desk

orebrosupport@caperio.se alt. Telefon 020-233133

iPad

Nedan har vi summerat vanligt förekommande frågor (FAQ).
Hittar du inte svaret på din fråga?

Grundläggande genomgång och material av din iPad.

Var vänder jag mig med frågor kring inloggningsuppgifter?

Har du glömt ditt lösenord kontakta skolans vaktmästare eller expeditionspersonal.

Anslut iPad till nätverk ”orebro-utbildning”

Örebro kommuns IT avdelning sköter all support gällande det trådlösa nätverken på skolan.

Hur loggar jag in på det trådlösa nätverket.

Gå in i appen inställnningar>Wi-Fi>Välj ett nätverk… Välj önskat nätverk genom att klicka på nätverkets namn> ange rätt lösenord till nätverket.

Navigera i iPaden

Din iPad är utrustad med en multi touch skärm som reagerar på klickningar beroende av hur många fingrar du har på plattan och hur länge. För att få alternativ i appar kan man ofta hålla in ett finger på skärmen en sekund och sedan släppa. Detta kommando används bl.a. för att kopiera och klistra in.

Den runda knappen på framsidan ”Hemknappen” användas för att komma tillbaka till hemskärmen. Klicka två gånger snabbt på hemknappen och du får upp alla appar som är aktiva för tillfället.

Sök filer

Gå till hemskärmen>klicka på hemknappen. Ett sökfält dyker upp längst upp på skärmen. Skriv vad du letar efter. Sökfunktionen söker igenom namn på program och dokument men också text i mail och dokument vilket gör den till ett smidigt verktyg.

Ta hand om din enhet

Laddning

Ladda enheten så sällan som möjligt. Ladda enheten när batteriet är tomt. För att minska batteriförbrukningen kan man bland annat dra ner ljusstyrkan på skärmen. Detta görs under inställningar>ljusstyrka bakgrund.

Transport/förvaring

Förvara alltid enheten i en väska när du går eller åker någon stans. Lägg inte laddaren i samma väska då det finns risk att den kläms mot enheten och skärmen spricker. Lägg aldrig saker på tangentbordet. Förvara inte datorn i samma väska som dryck eller mat.

Stöld

Lämna aldrig enheten utan uppsikt då den är stöldbegärlig.

Back up

Med iCloud kan du säkerhetskopiera önskade filer mot apples server automatiskt.

Skapa ett apple-id utan betalkort.

Var vänder jag mig om jag har problem med datorn

Skulle olyckan vara framme för din dator så vänder du dig till orebrosupport@caperio.se alt. Telefon 020-233133

Var vänder jag mig med skol- och arbetsrelaterade supportärenden.

Service desk: orebrosupport@caperio.se alt. Telefon 020-233133

PC

Nedan har vi summerat vanligt förekommande frågor (FAQ).
Har du precis fått din pc och vill få hjälp med att komma igång?
Grundläggande genomgång och material för din PC.

Hur loggar jag in på det trådlösa nätverket?

Öppna guiden Anslut till Internet genom att klicka på Start-knappen och sedan klicka på Kontrollpanelen. I sökrutan skriver du nätverk, klicka på Nätverks- och delningscenter, klicka på Skapa en ny anslutning eller ett nytt nätverk och dubbelklicka sedan på Anslut till Internet.

Obs!

Om du är ansluten till ett lokalt nätverk kanske du redan är ansluten till internet. Ta reda på det genom att öppna webbläsaren och försök öppna en webbplats.

Ansluta PC till nätverket ”orebro-utbildning”

Varför går det inte att ansluta till internet?

Ansluta USB-enhet

Sök och hitta filer.

Se film: http://windows.microsoft.com/sv-se/windows7/help/videos/finding-your-files

Ta hand om din enhet.

Laddning

Ladda enheten så sällan som möjligt. Ladda enheten när batteriet är tomt. För att minska batteriförbrukningen kan man bland annat dra ner ljusstyrkan på skärmen.

Transport/förvaring

Förvara alltid datorn i en väska när du går eller åker någon stans. Lägg inte laddaren i samma väska då det finns risk att den kläms mot datorn och skärmen spricker. Lägg aldrig saker på tangentbordet. Förvara inte datorn i samma väska som dryck eller mat.

Stöld

Lämna aldrig datorn utan uppsikt då den är stöldbegärlig.

Var vänder jag mig om jag har problem med datorn?

Skulle olyckan vara framme för din dator så vänder du dig till orebrosupport@caperio.se alt. telefon020-233133

Var vänder jag mig med skol- och arbetsrelaterade supportärenden?

Service desk

orebrosupport@caperio.se alt. Telefon 020-233133